Leucothoe, de tuinplant van oktober

Aantrekkelijke, kleurrijk plant zoekt herfstterras ter opfleuring

 

Het kan je nu echt niet meer ontgaan: het is herfst. En als er een buitenplant is om dit seizoen mee te vieren, is het wel de Leucothoe. Met z'n rood gekleurde bladeren is het een beauty in je tuin, die het najaar prachtig inkleurt voor je. En heb je het type met de gekrulde bladeren, die meeruisen in de herfstwind, dan weet je het zeker: dit is echte liefde.

 

Toverbal onder de sierheesters

In de nazomer en herfst verkleurt deze struik van groen naar geel, roze, rood en paars. En dat mooie blad? Dat blijft, de hele winter lang.

 

Winterhard en kleurrijk: Leucothoe zorgt in het najaar en de winter voor een prachtig uitzicht op je tuin, terras of balkon. Over het algemeen heeft de plant langwerpig of lancetvormig blad, in de kleuren groen, lichtgeel, roze, rood dat in de herfst kleurt naar paars. Nieuw blad is lichtgroen, kleurt dan donkergroen en verkleurt dan in het naseizoen naar donkerrood, maar er zijn ook soorten met bont blad. Hoe lichter Leucotho√ę staat, hoe mooier de verkleuring.

 

 

Noordelijke schoonheid

Inheems groeit Leucothoe vooral in bergachtige bosgebieden van Noord-Amerika tot aan het Verre Oosten. De sierheester behoort tot de heidefamilie, maar wordt veel groter dan de gemiddelde heideplant. Er zijn zo'n 25 verschillende soorten, ieder met een eigen vorm blad of kleur. Ook de grootte van de planten varieert, zo tussen 30-80 cm. Leucothoe bloeit in het late voorjaar in de vorm van kleine witte of roze bloemen in trossen. De bloemetjes hebben een mooie vorm, het zijn net kleine klokjes.

 

Spelen met bladkleuren

Deze mooie sierheester kan in de volle grond, maar komt zeker zo goed tot zijn recht in potten en bakken. De kleurenpracht vonkt extra in al even flamboyante bakken in roze, lila of oranje, die er een najaarsfeestje van maken. Voor een natuurlijke uitstraling match je Leucothoe met verweerd aardenwerk of met cortenstaal (metalen bakken met een warme roestkleur).

 

Leuk weetje

In het Verre Oosten staat de plant bekend als 'kampvuurtje', omdat de nieuwe scheuten wel iets weg hebben van vlammetjes. In overdrachtelijke zin houdt Leucothoe je warm in de koude maanden, puur door ernaar te kijken.

 

 

 

 

 

Bron: www.mooiwatplantendoen.nl/leucothoe

Voordelen van kopen bij ons

Kwekers van huis uit

Groot assortiment

Scherp geprijst

Vers van de kwekerij

Vakkennis aanwezig

De kwekerij

Openingstijden

Fotogalerij

Over ons

Catalogus

Showroom

Openingstijden

Fotogalerij

 

© 2015 Kwekerij Duizendschoon